Anmeldelse: Mads Hansen Trio

Oprettet: 18-10-2004


Genreoverskridende trio
Café Cyber Nexø lørdag den 16. oktober

Mads Hansen (tenorsaxofoner), Jeppe Kjellberg (elektroakustisk guitar/ elguitar), Jeppe Skovbakke (elektroakustisk bas og kontrabas)

Der var dyb klangbund i den elektrisk forstærkede basguitar, en initialt enstrenget, men fascinerende rytme i guitaren. Og så begyndte tenorsaxofonen sine improvisatoriske elementer; mørkttonende, oven på den rytmiske linieføring. Allerede her blev man klar over at noget særligt var i vente. Det blev bekræftet med en Jeppe Skovbakke-komposition hvor rytmen blev båret af stærke tangoelementer, og dennes inderste væsen, det mørke, dramatiske og lidt melankolske, blev fint stillet ud i rytmegruppens molagtige udtryk.

De kunne deres håndværk, trioen, hvilket blev ekstra tydeligt i endnu en egenkomposition, en blues. Den blev veritabelt hakket op i bidder, blev sat sammen igen, således at et indledende let funky og staccato udtryk kontrasterede lange glidende flader, båret af blæseren. Det er ikke en musik man lige øjeblikkeligt glemmer, fordi den, trods noter af både John Coltrane, Larry Corryel og John MacLaughlin forbliver sin egen. Og jo, der var da også de samme fantasifremkaldende passager i nogle af stykkerne som man kan opleve når man lytter til Bill Evans’ klaverspil.

Der blev altså taget godt fingre om genrer som tango, blues, et par valse og et midtvestligt slideguitar-spil – et herligt varmt nummer – og dermed er antydet at trioen bevægede sig langt ud over betegnelsen jazz i traditionel forstand når man ser bort fra de improviserende passager i blæserspillet og hos bassisten. Genrerne blev frugtbart anvendt efter forgodtbefindende, funderet på et rytmisk stramt og tæt udtryk, og det er netop den (eneste) indvending jeg har. Det rytmiske aspekt var til tider så dominerende at det gik ud over de rene musikalske pointer. De lurede konstant under overfladen, men blev mange steder for antydende.

Med fordel kan man lytte til trioens sidste udspil fra dette forår, Doorbell (på Cope records), som flot demonstrerer trioens potentiale.

Vi var – med musikere og personale – 13 til denne koncert. Positivt at vi trods dette lave antal fik en varm, vedkommende koncert.

pol

NYHEDER

PROGRAM