Store spillesteder støtter de små

Oprettet: 06-02-2003

Af Noe Habermann (Urban)
Urban - onsdag den 5. februar 2003

Landets 18 store regionale spillesteder beder i et åbent brev kulturministeren om ikke at skære i støtten til deres mindre kolleger. De frygter, at antallet af koncerter vil skrumpe kraftigt, og de mindste spillesteder lukker – til stor skade for musikkens vækstlag.
Kulturminister Brian Mikkelsen (K) har lovet den økonomisk trængte danske scene for levende musik bedre tider. Men landets spillesteder frygter, at hans politik vil få det stik modsatte resultat: Spillesteder der lukker på stribe, og musikere der står uden live-jobs.
Den såkaldte honorarstøtte til spillestederne, der går til aflønning af musikere, skal i år skæres med en tredjedel. Sidste år forsvandt også transportstøtten, der hjalp med at dække musikeres transportudgifter, så de kunne komme rundt i landet og spille.

En solidaritetserklæring
De 18 større spillesteder i Danmark, der er udnævnt til regionale spillesteder, har fast kontrakt på deres støttebeløb og bliver derfor i første omgang ikke så hårdt ramt af nedskæringerne. Men i et åbent brev til kulturministeren giver de nu deres støtte til de små spillesteder, der er afhængige af honorarstøtten. »Brevet er en solidaritetserklæring fra os, som har kontrakt og dermed foreløbigt har vores på det tørre. For hvis den rytmiske scene skal fungere ’musikøkologisk’, så skal hele kredsløbet være intakt. Fra de små scener, hvor det hele starter, over os og til de store festivaler,« siger Lars Thorborg.
Han er musikchef for Copenhagen JazzHouse, der er et af de seks spillesteder i hovedstadsregionen, som er med i den forjættede klub af regionale spillesteder. De øvrige er Loppen, Vega og Stengade 30 i København, Forbrændingen i Albertslund og Gimle i Roskilde.
»Nogle af de små steder er blevet mere end halveret i støtte. Det underminerer dem fuldstændigt, og de bliver tvunget til at skrue kraftigt ned for blusset. Det vil betyde et drastisk fald i koncerter, og det er typisk de smalle ting, der bliver ramt. Så det vil betyde meget for spirende og ’up-comming’ navne,« siger Japser Jensen, der er booker på Loppen.
Loven bag den økonomiske støtte til den rytmiske scene blev vedtaget af et bredt politisk flertal i 2000 under den tidligere regering. Ifølge spillestederne har den virket efter hensigten – de har afholdt flere og bedre koncerter med større publikumstilstrømning. Derfor er de frustrerede over, at den nye kulturminister allerede udhuler støtten.
»Det er surt at opleve, at loven virker efter hensigten – og så blive slået oven i hovedet med en ideologisk grønthøster. Der skal omkring seks millioner kroner til at lappe hullet i 2003. I det store spil er det ikke et kæmpe beløb, og de penge, der bliver givet til kulturen, kommer altså tifold tilbage i moms, skat og sparet understøttelse,« siger Lars Thorborg og retter skytset direkte mod kulturminister Brian Mikkelsen:
»Han siger, at musikken skal have det godt, men så må han også vise, at han mener det. For det er lidt svært at se sammenhængen, mellem det han siger, han gerne vil, og så det han rent faktisk gør.«


NYHEDER

PROGRAM